Öntöltő puskák

Gewehr 43
Kaliber: 7,92 x 57 mm Mauser
Csőhossz: 546 mm
Üres tömeg: 4,1 kg
Tárkapacitás: 10
Torkolati sebesség: 775 m/s
 
 
 
A németek az öntöltő puskák fejlesztésében az úttörők közé tartoztak. A szovjet SZVT-40 megjelenése csak sürgette a németeket egy saját félautomata puska kifejlesztésében. A Gewehr 41 sikeresen vette az akadályokat a csatapróbákon, azonban a gázelvételes rendszer megvalósítása nem volt tökéletes. Ezen kívül orrnehéz és súlyos volt, ezért csak korlátozott számban gyártották. Az 1943-ban rendszeresített Gewehr 43-ban ezeket a hibákat mind orvosolták, ami által legalább olyan jó fegyverré vált, mint az M1 Garand, vagy az SZVT-40.
Tokarev SzVT-40
Kaliber: 7,62 x 54 mm R
Csőhossz: 625 mm
Üres tömeg: 4,9 kg
Tárkapacitás: 10
Torkolati sebesség: 830 m/s
 
 
 
A Fjodor Tokarev által tervezett SzVT-40 öntöltő puska az 1920-as évek elején kezdődött fejlesztési folyamat eredménye. A kezdeti hiányosságok kijavítása után kezdték el sorozatban gyártani, mintegy 2 millió darab készült belőle. Csőszájfékkel elátott, és automata tüzelésre képes variánsa is létezett, azonban mesterlövészpuskának alkalmatlan volt vertikális pontatlansága miatt. Az SzVT gyártása a többi szovjet gyalogsági fegyverhez képest bonyolultabb volt, így gyártását 1944-ben beszüntették.
M1 Garand
Kaliber: .30-06 Springfield
Csőhossz: 610 mm
Üres tömeg: 4,4 kg
Tárkapacitás: 8
Torkolati sebesség: 853 m/s
 
 
 
Az 1936-ban bevezetett Garand volt az első, hadseregben általánosan rendszeresített öntöltő puska a világon. Kiváló fegyver volt: robosztus, egyszerű, és megbízható (habár nehéz és kis tárkapacitású). Tárazási megoldása elég egyedi, az újratöltés egy nyolc lőszert tartalmazó töltőkeret behelyezésével történt. A fegyver újratöltésére nem üres állapotban nem volt gyors lehetőség, ez sokszor lőszerpazarláshoz vezetett. Az utolsó lőszer kilövése után a töltőkeret csilingelő hanggal kivetődött, mely taktikailag végzetes volt. Az M1 Garand volt a legnagyobb számban bevetett amerikai lövészfegyver a II. világháborúban, 1950-ig összesen több mint 5,5 milliót gyártottak belőle.

 

M1 Carbine
Kaliber: .30 M1 Carbine
Csőhossz: 458 mm
Üres tömeg: 2,5 kg
Tárkapacitás: 15/30
Torkolati sebesség: 585 m/s
 
 
 
Nem sokkal a II. világháború kitörése előtt az USA fegyveres erőinél az a döntés született, hogy a pisztoly és a puska tűzereje közti rést kitöltő könnyű, öntöltő fegyverre van szükség. A cél az volt, hogy a tisztek, sofőrök, híradósok számára egy könnyen viselhető fegyvert adjanak. 1941 végére az M1 Carbine mellett döntöttek. Lőszere a korai köztes lőszerek egyikének tekinthető. Igen népszerűvé vált, bár sokan kritizálták megállító ereje miatt. A mai PDW-koncepció előfutára.

A bejegyzés trackback címe:

https://codwaw.blog.hu/api/trackback/id/tr661559535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása